VERDEN SER SLET IKKE UD SOM DU TROR!

Views: 24593 | Likes: 898 | Dislikes: 36 | 2017-04-02 07:00:04 |
Hej WTF’ere!
Blev du også overrasket over hvor store landene var?
—————————————————————
FØLG MIG OGSÅ PÅ
INSTA @wtferdet
FACEBOOK http://fb.me/WTFErDet/
—————————————————————
Hej WTF’ere! Verdenskortet er en fed måde at lære om vores planet på.
Man kan lære hvor alle lande ligger, og at Grønland er lige så stort som Afrika!
Hmm.. Vent lidt.
Jeg ska lige ha mine briller på..
Ja se her, grønland er jo.. Men der bor jo kun 2 millioner mennesker..?
Hvordan giver det mening?

Okay, så Grønland er jo selvfølgelig IKKE større end Afrika. Det ville ikke give nogen mening! Så hvorfor ser Grønland så så stort ud på verdenskortet?
For at finde ud af det bliver vi nød til at spole tilbage i tiden. Langt tilbage.
i år 1600 før Kristi fødsel blev et at de første kort nogensinde lavet, i det vi i dag kalder for Irak. Dengang hed området Babylon.
Kortet blev brugt som en vejledning og generel guide der gav en ide om hvor vandkanalerne og vejene var. Det blev bagt med ler, og hvert kort skulle laves på ny.
Kortet blev dengang ikke anset for at være korrekt geografisk, men som en indikation der giver læseren en generel forståelse af hvor de er på vej hen.
På den måde lavede pirater og sømænd også deres kort, med generelle indikatorer der hjalp med at vise vej.
Og det er faktisk derfor verdenskortet du ser ligner det, det gør i dag.
Men lad os lige få noget på det rene: Der er ikke bare 1 slags verdenskort, og de billeder af jorden du har set, er typisk photoshoppede for at give dig en generel forståelse af hvordan verden ser ud.

I virkeligheden er der mange udfordringer når man skal lave et verdenskort, du skal først og fremmest tage 3 ting i perspektiv:

Areal, Distance, og placering – Men problemet er når man prøver at repræsentere verden på et fladt stykke papir – Og derfor bruger man noget der hedder projektion.
Lidt ligesom når man bruger en projektor i klassen, så fungerer projektion ved at man tager noget og repræsenterer det i et andet format.
Det verdenskort du højst sandsynligt kender bedst, bruger MERKATOR Projektionen.
Merkator projektionen er rigtig smart at bruge, fordi man som sejler på havet kan udregne direkte linier fra 1 position til den anden. Så hvis du skal fra London til USA, så er det ikke svært at se hvilken vej du skal sejle.

Men merkator projektionen er meget forvringet i toppen og bunden! Og det er derfor Grønland ser så stort ud på verdenskortet! Inde på thetruesize.com kan du se landenes størrelsesforhold over for hinanden!
Som du kan se er antarktis og grønland slet ikke så store som de ser ud til. Til gengæld er Afrika enormt! Det kan du også se på et kort med Gall Peters projektion!
Hvordan kan man så se verden hvor der er taget hensyn til alle 3 perspektiver? Simpelt!
Brug 3D!
Se bare på en globus. Når verden er repræsenteret i 3 dimensioner er det slet ikke svært at forholde sig til hvor store landene er, hvor stor distancen er, og hvor placeringen af landene er.

Er du overrasket over landenes egentlige størrelse? Og ku du godt tænke dig at se flere videoer om misfortolkninger af simple facts?
Læg dit svar i kommentarfeltet, og tusind tak fordi du så med!

source